Druhý recept je na levandulový sirup💜 Limonáda je k okamžité spotřebě, sirup si můžete uložit v chladu a temnu na zimní období. A je úplně jedno, jakou bylinu k výrobě sirupu či limonády použijete. Záleží jen a jen na vaší chuti či na tom, která bylina právě kvete nebo se zrovna sbírá. Já dělám sirup bezový, mátový a levandulový. Příští jaro se možná ještě vrátím ke kopřivovému. Pro přípravu sirupů používám univerzální recept, který vychází z receptu na bezový sirup.
Recept na bezový sirup:
2,5 – 3 litry vody, převařit, nechat vychladnout
40g kyseliny citronové
40ks bezových květů (dávám o mnoho víc a ani u jiných bylin s jejich množstvím nešetřím)
3 citrony (bio kvalita nebo namočit na ca 20min. do vody s octem a vydrhnout)
nechat 24 hod. louhovat v lednici
přes plátýnko vše vymačkat, tekutinu odměřit a na každý 1 litr dát 1 kg cukru, nevařit, jen zahřívat a míchat do rozpuštění cukru
plnit do sterilizovaných sklenic a nahoru dát 1 lžičku silnějšího alkoholu. Sirup se nezkazí, první odlití je pro dospělého😆 Uložit v chladu a temnu.
Pak ředit vodou, přidat citron, mátu, v létě led…a popíjet😉